Tercüme Nedir?
Tercüme; bir dildeki ifadelerin başka bir dile aktarılması işlemidir. Dilleri birbirine tercüme etmek için çeviri siteleri yaygın olarak kullanılsa da, bunlar makine çevirisi olduğu için hatalarla doludur. Hatasız tercüme ancak profesyonel tercümanlar tarafından gerçekleştirilebilir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
Tercüme Çeşitleri Nelerdir?
Tercüme, kendi içinde birçok alt dala ayrılır. Onlardan biri diyalog tercümesidir. Karşılıklı diyalogların çevirisi diyalog tercümesi olarak adlandırılır. Kısa konuşmalar ânında farklı dile çevrilerek karşı tarafa aktarılır. Ardıl tercüme ise diyalog tercümesine kıyasla daha uzun diyalogların çevrilmesine dayanır. Bu tercüme türü çoğunlukla resmi ortamlarda kullanılır. Tercümanlar yapılan konuşmaları not alıp bu doğrultuda çeviri yaparlar. Ardıl tercümeye genellikle şirket toplantılarında veya konferanslarda başvurulur. Eş zamanlı tercüme ise, simultane tercüme olarak da bilinir. Zaman kaybını en aza indiren bu tercüme çeşidi en zor tercüme türüdür. Çünkü tercümenin çeviri yapabilmek için kısa bir zamanı vardır. Hem dinleyip hem çeviri yapmak zorundadır. Eş zamanlı tercümelerde çoğu zaman 2-3 tercüman bulundurulur.
Tercüme Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Önemli belgelerin, evrakların veya konuşmaların çevirisi en ufak bir yanlışı dahi kabul etmez. Herhangi bir hataya mahâl vermemek için profesyonel tercümanlarla çalışmanız önem taşır. Tercümeyi yapan kişi hedef kitlenin kim olduğunu, yapılacak tercümenin kullanım alanını ve niteliklerini iyi bilmelidir. Her tercümenin üslubu birbirinden farklı olduğu için tercüman, bunlara tam anlamıyla hâkim olmalıdır. Çevrilmek istenen belgenin çeşidi de büyük önem taşır. Bilimsel bir belge ile hukuki bir belgenin çevirisi tabii ki aynı olmayacaktır. Tıbbi tercüme, akademik tercüme ve teknik tercüme gibi hizmetler farklı prosedürler doğrultusunda gerçekleştirilir.